2013. március 30., szombat

Két egyszerű húsvéti last minute recept

Bár mi nem itthon töltjük a húsvétot, azért két egyszerű finomságot még elkészítettem  most este. Ezeket a recepteket hoztam Nektek, amit még akár holnap vagy hétfőn is meg lehet csinálni.



 Az egyik egy pofonegyszerű tormás sonkatekercs a másik pedig egy isteni fonott kalács.

Jöjjön először a tormás sonkatekercs receptje:

 Hozzávalók:
 25 szelet csiremell sonka (lényeg, hogy olyan legyen, amit fel lehet tekerni rendesen és nem fog szétrepedni), tejszínes torma (sima torma is jó, de ehhez egy kevés 20% tejszínt kell keverni), vaj, majonéz, mustár, bors, só

A tejszínes tormát habosra keverem a vajjal, a majonézzel, a tormával és a mustárral, majd ízlés szerint sózom és borsozom. Megkenem a sonkaszeleteket majd felcsavarom őket. Lényegében az alaprecept ennyi, ezt persze lehet fokozni sajtkrémmel illetve egyéb fűszerekkel.
A krémet tölthetjük habzsákba is és akkor a sonkatekercsek tetejét díszíthetjük is.
Én salátaleveleken szoktam ízlésesen elrendezni koktélparadicsommal, főtt tojással, újhagymával és retekkel.
Ez a kép pedig a tavalyi húsvétunkon készült:


És akkor jöjjön a fonott kalács receptje:

Hozzávalók egy kisebb kalácshoz:

30 dkg liszt
3,5 dkg vaj
1,5 dkg friss élesztő
1 kiskanál só és cukor
1 tojássárgája
2 dl langyos tej

+ egy kevés liszt a nyújtáshoz, egy kevés vaj a tepsi kikenéséhez, egy tojássárgája és kevés tej a kalács tetejére

3 evőkanál lisztet elmorzsolom a vajjal, hozzáadom a sót, a cukrot és az élesztőt és a langyos tejet. 
Majd hozzáadom a többi lisztet és a tojássárgát, ezután pedig lágy tésztává gyúrom. Meleg helyen kb. 40 percig kelesztem. Ezután lisztezett munkalapon három egyenlő részre osztom a tésztát, hengert formázok belőlük. A három hengert egymás mellé teszem és felső részüket összefogom (összecsippentem) és szépen befonom. Ezután kivajazott tepsibe fektetem és lefedve meleg helyen még 30 percig kelesztem. Majd a tojássárgáját egy kevés tejjel kikeverem és megkenem a tésztát.
Ezután pedig betolom a meleg sütőbe (én 3-as fokozaton szoktam sütni) és egészen addig sütöm, amíg szép színe nem lesz. Tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy megfelelően átsült-e a kalácsunk.
Az eredeti recept itt található.

Itt még nyersen, de már fonottan :)













És itt már frissen, egyenesen a sütőből













Jó étvágyat és Kellemes Húsvétot kívánok! :))


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése