2013. április 2., kedd

Amikor a Pasi főz: Calzone

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy N. nemcsak vajas kenyeret tud kenni, meg tükörtojást sütni, hanem, ha olyanja van igenis nekiáll valami bonyolultabbnak.

Mostanában ez sűrűbben szokott előfordulni, mert a rendes munkám mellett itthonról is dolgozom délutánonként, plusz vezetem a háztartást, meg készülök a vásárokra és bizony nem mindig van időm három fogásos vacsorát/ebédet rittyenteni magunknak.





Ilyenkor N. veszi kézbe a dolgokat és addig kutakodik az interneten, amíg nem talál valami szuper receptet.
Múltkor például csak egy egyszerű pizzát szeretett volna sütni, amilyet én is szoktam, de az én receptemet nem találta, így neten előásta a Jamie Oliver féle receptet. Azonban mire már nagyjából összeállította a pizzát, kiderült, hogy bizony sajt az nincs itthon, anélkül pedig nem pizza a pizza, így végül Calzonet, azaz töltött pizzát csinált, ami bizony isteni lett.

A tészta alapreceptje pofonegyszerű:

Hozzávalók:

 800 gr fehérliszt, 200 gr búzadara, 2x7 gr szárított élesztő, 650 ml víz, 1 ek só, 1 ek barnacukor (a receptet N. itt találta.

A töltelékhez: sűrített paradicsom, fahéj, bazsalikom, fokhagyma, bors, só, szalámi, kukorica (itt szabadjára engedhetjük a fantáziánkat, ami tetszik, azzal töltjük meg a calzonénkat)

A lisztet, a búzadarát és a sót keverd össze, öntsd egy munkalapra, és csinálj lyukat a közepére, a felfuttatott élesztőt a lyukba öntjük, majd jól meggyúrjuk, ezután pedig egy jó 15-20 percet pihentetjük.
Ebből a mennyiségből az eredeti recept szerint 6 kis pizza jön ki, de 2 jó nagy pizzához is jó ez a mennyiség.
Kettészedjük a tésztát, az egyiket kinyújtjuk lisztezett munkalapon, és megpakoljuk a feltétekkel.

N. az anyukájától tanulta az isteni paradicsomszósz receptjét, ami tulajdonképpen csak egy apróság, mégis isteni finom lesz tőle a milánói és a paradicsomszósz. ez pedig nem más mint egy csipet fahéj. Nagyon kellemes ízt ad ezeknek a paradicsomos dolgoknak. 
A paradicsomszószhoz először egy közepes fej vöröshagymát apróra vágunk, kevés olívaolajon dinszteljük, majd hozzáadunk egy-két gerezd fokhagymát, utána pedig ráöntjük a sűrített paradicsomot, majd a fahéjon kívül adunk még hozzá bazsalikomot, sózzuk és borsozzuk.
Ezzel a szósszal kenjük meg az egyiket, rápakolunk szalámit, kukoricát, meg amit szeretnénk. Végül kinyújtjuk a másik tésztát is, és ráborítjuk.

Majd előmelegített sütőben, közepes hőfokon sütjük egészen addig, míg egy kis színt nem kap.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése