2013. március 18., hétfő

Házi pizzatészta - ahogy én készítem

Kb. 5 éve kezdődött a kutakodás/kísérletezgetés a legjobb pizzatészta kifejlesztésére.

Volt több kudarcom (pizzatésztáról való alufólia leszedegetés, stb.), és volt pár sikerélmény is, de most már lassan 3 éve csak egy típusú pizzatésztát csinálok, és ezt a receptet tökéletesítem.

Eddig, akárki kóstolta meg, mindenkinek nagyon ízlett, ráadásul teljes kiörlésű liszttel is bátran elkészíthető, úgy is isteni lesz! :)

Hozzávalók (kb. 32 cm-es pizzához)

2 bögre liszt (2,5 dl-es bögre)
2 ek olívaolaj
fél friss élesztő
egy kevés cukor
1 bögre meleg víz
só, oregano, bazsalikom, ízlés szerint

A lisztet, cukrot, sót, olívaolajat egy tálba teszem, belemorzsolom az élesztőt, és fokozatosan adom hozzá a meleg vizet, amennyit a tészta felvesz. Összegyúrom és dolgozok vele egy darabig. Jó lágy tésztát kell kapnunk.
Majd egy nagyobb darab háztartási fóliát tépek, megkenem olíva olajjal és becsomagolom vele a tésztát. Ezután meleg helyen kelesztem egy 20 percet.
Lisztezett lapon kinyújtom, majd egy olajjal vékonyan átkent pizzaformába/sütőlapra teszem, és rákenem a pizza szószt. Ezután jöhet rá mindenféle feltét, amit csak szeretnénk.

Itt a képen egy paradicsom szószos, lilahagymás,sonkás ruccolás pizza van, ez is nagyon finom lett! :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése