2013. március 9., szombat

Házi pita kéksajt krémmel és tárkonyos tojáskrémmel

Múlt héten valami kenhető krémet kívántunk meg N.-nel, de mivel az avokádó még nincs a "húdeolcsó" kategóriában, padlizsánt meg nem láttam, így maradt a tojáskrém. 

Nem volt kedvünk kenyeret pirítani, inkább valami extrábbat ettünk volna, így jött a pita ötlete, hiszen kis zsebet lehet csinálni és beletölteni a krémet. 

Maradt még pár falat kéksajt is, gondoltam, legyen akkor kéksajt krém is mellé.

A pita receptje:
 Hozzávalók:  fél kiló liszt, 1 csomag szárított élesztő, 1 ek. cukor, 3.5 dl víz, 1 teáskanál só, 1 evőkanál olívaolaj.

Szórjuk a lisztet egy dagasztótálba, adjuk hozzá a szárított élesztőt, cukrot, az olívaolajat. Kis adagokban,  öntögessük hozzá a langyos vizet és kézzel dagasszuk amíg kellemesen légy tésztát nem kapunk.
Lisztezett munkalapon nyújtófával nyújtsuk pár milliméter vastagságú, kerek lapokká, széles szájú pohárral szaggassuk ki. Tegyük egymás mellé sütőpapírral leborított sütőlapra, kelesszük 15 percig, majd előmelegített sütőben 170 fokon süssük addig, míg egy kis színt nem kap.Ha készen van késsel bevágva a szélét, kis zsebet tudunk csinálni, amibe majd a krémeket tölthetjük.

Kéksajt krém:
A kéksajtot villával összetöröm, majd 2 gerezd zúzott fokhagymát adok hozzá. Nagyon picit sózom és borsozom, majd tejföllel lazítot rajta. Ezután mehet bele egy kis majonéz, illetve én egy kis vajat is tettem bele, hogy krémesebb legyen.

Tárkonyos tojáskrém:
4 tojást megfőztem, megpucoltam, villával összetörtem. Adtam hozzá vajat, mustárt, majonézt, sóztam, borsoztam. Ezután pár csepp citromlevet csurgattam rá, végül pedig hozzákevertem a tárkonyt.

A receptek eredetije, melyeken apróbb változásokat eszközöltem:












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése