2013. május 14., kedd

Variációk rizottóra: Gombás-póréhagymás rizottó és spárgás-póréhagymás rizottó

N.-nek volt névnapja áprilisban és meg akartam lepni valami finomsággal, amiben van gomba, mert él-hal érte. :)
Sokáig gondolkodtam, hogy mi legyen az, de töltött gombát nem akartam, hiszen azt elég sokszor csinálok
Neki, így jött a rizottó ötlete.


Viszont én a gombát nem szeretem, úgyhogy amikor először készítettem rizottót, akkor 1 kg rizst szedtem ketté, az egyik csak póréhagymás volt, míg a másikba gomba is került. Mindkettőben jócskán volt fehérbor, vaj és persze parmezán is.

Jöjjön akkor a recept:

Gombás-póréhagymás rizottó

Hozzávalók:
1 szál póréhagyma
1 kg rizs
1/2 kg gomba
2 dl fehérbor
Kb. 3 liter húsleves alaplé
só, bors, szerecsendió
10-15 dkg parmezán sajt
3 ek olívaolaj
ízlés szerint vaj

Az elkészítése nem nehéz, viszont kicsit pepecselős. Először megcsinálom a húsleves alaplevet húsleves kockából, majd megpucolom és felvágom a gombát, valamint felkarikázom a póréhagymát. Egy nagy lábasban 3 ek. olívaolajon megdinsztelem a hagymát majd hozzáadom a gombát.  Sózom, borsozom. Miután kissé megpárolódtak, mehet rá a rizs. Ezt fehéredésig pirítom. Ráöntöm a bort és jól megkevergetem, amíg felveszi a keverék.
 Majd ekkor jön a pepecselős rész. A húslevet 1- 1 1/2 merőkanállal adogatom hozzá a rizses keverékhez. Fontos, hogy jól felszívja a húslevet és csak akkor adjuk hozzá a következő kanálnyi levet, hiszen így lesz krémes. Közben kevergetem, hogy ne ragadjon le. Ezt egészen addig ismételjük, amíg meg nem puhul a rizs. Közben adhatunk hozzá egy kis reszelt szerecsendiót is.Nekem általában szokott még maradni egy kevés alaplé, de ha valakinek még nem az igazi a rizottó állaga nyugodtan tehet még hozzá belőle.
Ezután belekeverek vajat, hogy még krémesebb legyen, majd pedig megszórom reszelt parmezánnal.

A másik recept egy "light" változat, amiben sem parmezán, sem vaj nincs, viszont így is mennyei. Diétázóknak is ajánlom! :)

Spárgás-póréhagymás rizottó

Hozzávalók:
1 kg rizs
5 ek. olívaolaj
egy szál póréhagyma
1/2 kg zöldspárga
2 szelet light trappista sajt
3 dl fehérbor
só, bors, szerecsendió
3 liter húsleves alaplé

Itt a lépések hasonlóak, mint az előző rizottónál, viszont míg a húsleves alaplé készül, a spárgát megpucoljuk, 2-3 cm-es darabokra vágjuk és 10 percig főzzük. Ezután felvágjuk a póréhagymát, majd olívaolajon a hagymát és a spárgát megdinszteljük. Ezután jöhet hozzá a rizs, amit fehéredésig pirítunk. Ezután megy hozzá a bor. Miután a rizs magába szívta itt is 1- 1 1/2 kanalanként adagoljuk hozzá a húslevet. Közben fűszerezzük, illetve állandóan kevergetjük, hogy ne ragadjon le. Itt a parmezán helyett light trappista sajtot tépkedhetünk össze és belekeverhetjük.  :)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése