Születésnapomra megkaptam N.-től Jamie Természetesen című receptkönyvét, amit órákon át lapozgattam és nézegettem.
Rengeteg jó receptet találtam benne, például a babfasírtot, illetve a házi ketchup és a savanyúságos dolgok is nagyon megtetszettek, de úgy gondoltam, valami egyszerűvel kezdek.
Így esett a választásom egy egyszerű, tartósítószer nélküli eperdzsemre.
Szerencsére eper is pont volt itthon, így gyorsan neki is álltam.
Az eredeti recept szerint 1 kg eper kell, de mivel itthon csak fél kg volt, így a receptet is e szerint alakítottam.
Hozzávalók:
Fél kg eper
75 g porcukor
Igen, mindössze ennyi! :)
Nyilván nem várunk csodát tőle, de egyszerű és mégis nagyszerű kis recept.
Az epret megtisztítottam a csumájától és a zöldjétől, félbevagdostam és egy tálba tettem. Majd hozzá tettem a porcukrot és az epreket szépen, villával összenyomkodtam. Így az eper levében felolvad a porcukor és így fel is tehetjük főni. Kb. 20-30 perc kell neki közepes lángon, de 5-6 percenként azért nézzünk rá, keverjük át és kanalazzuk le róla a habot.
Az állaga nem lesz olyan igazi lekváros, tehát inkább folyós, de pirítóssal mennyei, és fagylalthoz is nagyszerű.
Én egy liszt nélküli linzerhez használtam fel (erről is lesz egy bejegyzés nemsokára).
Egy próbát mindenképpen megér, hamar készen van és nagyon finom! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése